تاریخ انتشار :شنبه ۲۰ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۱:۰۰
مالاریا کابوس مردمی که در مناطق گرمسیری زندگی می کنند و به اصطلاح عامیانه يک بيماری تب‌دار عفونی است كه بوسيله پشه آنوفل ماده آلوده به انگل مالاريا از انسان بيمار به انسان سالم منتقل می ‌شود.
حشرات گزنده مهمان‌های ناخوانده در فصل گرما
حشرات گزنده مهمان‌های ناخوانده در فصل گرما
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از زاهدانه، تاکنون برای یک مرتبه هم که شده همه گزیدگی نیش حشرات را تجربه کرده ایم که چقدر عذاب آور است مدام احساس خارش، سوزش یا التهاب و قرمزی پوست داشته باشیم.
مالاریا کابوس مردمی که در مناطق گرمسیری زندگی می کنند و به اصطلاح عامیانه يک بيماری تب‌دار عفونی است كه بوسيله پشه آنوفل ماده آلوده به انگل مالاريا از انسان بيمار به انسان سالم منتقل می ‌شود.
اين بيماری در بيشتر مناطق ايران شيوع داشته ودر حال حاضر بيشترآمار دیده شده از آن در جنوب شرقی ايران در استان‌های سيستان و بلوچستان، هرمزگان و قسمت گرمسيری كرمان می باشد.
در روزهای اخیردر برگزاری همایش مالاریای شهرستان سراوان معاون اجرایی مرکز بهداشت استان، این شهرستان را بعنوان یکی از كانون اصلی بيماری مالاريا خیز در ایران نام برد.بر همین اساس خبرنگار جوان برای آشنایی بیشتر مردم از این بیماری و راههای درمان آن به سراغ متخصص بیماری های داخلی می رود که در ادامه ماجرا را می خوانید.
مالاریا به معنای آب و هوای بد است به نحوی كه در هوای گرم و مرطوب شرایط مساعدتری برای رشد آن فراهم می شود. به همین علت است که بعنوان بيماری انگلی که دارای چهار نوع انسانی می باشد از مسایل مهم بهداشتی در مناطق گرمسیری دنیا به شمار می رود.
متخصص بیماریهای داخلی در گفت و گو با خبرنگارزاهدانه با بیان اینکه بیماری مالاریا با گزش پشه آنوفل شروع می‌شود، بیان کرد: مالاریا به دنبال نیش زدن افراد بوسیله پشه آلوده به انگل منتقل می شود. این انگل پس از ورود به جریان خون به سمت کبد حرکت کرده و شروع به تکثیر سریع می‌کند، به طوری که از هر یک انگل وارد شده حدود 10 هزار انگل تولید می‌شود، سپس این انگل‌ها با پارگی سلول‌های کبدی وارد خون می‌شوند تا به گلبول‌های سرخ حمله ‌ور شده و در آنجا نیز تکثیر کنند.
دکتر محمد رضا میرادی گفت: این بیماری عمدتا به عنوان بیماری گرمسیری یا نیمه گرمسیری تلقی می گردد که بوسیله یک انگل تک سلولی ایجاد می شود، انتقال آن با پشه صورت می گیرد و باعث حملات عود کننده و گاهی اوقات باعث مرگ افراد نیز می شود.
وی از جمله مهمترين نشانه‌های مالاريا را‌ تب، لرز و تعريق دوره‌ای عنوان کرد و افزود: مشکلات تنفسی، تورم ریوی، ازدست دادن آب بدن، نارسایی کبد و کلیه و پارگی طحال از دیگر عوارض این بیماری است.
این متخصص بیماری های داخلی از مالاریا با نام هایی چون پالودیسم، تب و لرز، تب نوبه و تب متناوب، تب رومی، تب شاگرس، تب مارش، تب حاره، تب ساحلی یاد کرد و ادامه داد: مالاریا بیماری خطرناکی است که اگر به موقع تشخیص و درمان نشود به قیمت جان انسان ها تمام می شود.
وی با اشاره به اینکه تنها چهار نوع انگل باعث بروز مالاریا در انسان می شود، عنوان کرد: این چهار انگل که شدیدترین آن پلاسمودیوم فالسی پاروم است شامل پلاسمودیوم ویواکس، پلاسمودیوم مالاریه و پلاسمهاودیوم اُوال می باشد.
میرادی با اشاره به اینکه شديدترين نوع بيماری را مالاريای نوع فالسی پاروم به خود اختصاص داده، افزود: شکل های مختلف این بيماری به صورت تهوع، لرزش‌ شدید تکان‌دهنده‌ همراه‌ تب‌ به‌ مدت‌ 24-12 ساعت،‌ خستگی،‌ تعریق‌ شدید همراه‌ با کاهش‌ درجه‌ حرارت، تنفس‌ سریع.‌ تب متناوب، سردرد، سرفه، عرق، اسهال، عفونت حاد و ناراحتی تنفسی است و در صورت پيشرفت باعث کم‌خونی و بزرگی طحال، اختلال انعقاد خون، يرقان، نارسائی کبد و کليه، شوک، التهاب حاد مغزی، ادم ريوی و مغزی، اغماء و مرگ نیز می شود.
وی با بیان اینکه عوامل محیطی، اجتماعی،فیزیکی وزیستی از عوامل موثر در تشدید این بیماری هستند،عنوان کرد: در مناطقی که مالاریا شدید است، احتمال ابتلای کودکان نسبت به بزرگترها بیشتر است، و دلیل آن پادتن رسیده از مادر به نوزاد در اثر هموگلوبین غیر طبیعی یا تغذیه از پستان مادر است.
وی تصریح کرد: سه نوع واکسن برای پیشگیری از بیماری مالاریا تهیه شده است که یک واکسن برای مرحله اسپروزوئیت است، این نوع واکسن سبب متوقف شدن عفونت می شود و باعث جلوگیری از پیدایش علایم بالینی و انتقال بعدی بیماری می گردد.
وی ادامه داد: دومین نوع واکسن برای مراحل غیر جنسی انگل در خون تدارک دیده شده که سبب از بین رفتن مروزوییت‌ها و مانع رسیدن آنان به گلبول‌های قرمز خون می‌شود؛ سومین نوع واکسن سلول‌های جنسی را از بین برده و مانع انتقال بیماری می‌شود.
دکتر میرادی تاکید کرد: درمان بيمار پس از تشخيص در بیست و چهار ساعت اول، از استانـداردهای مهم و نيازمند اهتمام و نظارت جدی است بر همین اساس هر بيمار مبتلا به مالاريا از هر نوع فالسيپاروم، ويواكس، مالاريه و ميكس باید در واحدهای بهداشتی‌- درمانی سریعا مورد بررسی و معاينه‌ قراربگیرد.
وی با بیان اینکه تنها راه کاهش درد و جلوگیری از خطر مرگ در فرد مبتلا، تشخیص زودهنگام و درمان بیماری است، افزود: درمان های دارویی که درخصوص درمان مالاریا مورد استفاده قرار می گیرند باید توسط پزشک تجویز شود زیرا مصرف هر نوع و مقدار دارو بستگی به نوع انگل عفونی در فرد دارد.
وی گفت: افراد برای در امان ماندن از نیش این حشره هنگام خواب از پشه‌بندهای دارای روزنه‌های ريز و آغشته به حشره‌كش‌ استفاده کنند همچنین نصب توری به در و پنجره، استفاده از مواد دور كننده حشرات و نصب تله‌های نوری و الكتريكی می تواند گام موثری در جهت گزند نیش این حشره محسوب شود.
متخصص بیماری های داخلی خاطر نشان کرد: تشخیص زودهنگام و تا حد امکان درمان فوری پس از بروز علائم می تواند مدت ابتلا به عفونت را کاهش دهد و از عوارض بعدی مانند شدت یافتن بیماری و مرگ احتمالی جلوگیری کند، لذا افراد در صورت بروز هر گونه علائم مشابه که ذکر شده است باید سریعا به پزشک مراجعه کنند.
معاون اجرايی مركز بهداشت استان که در همایش مالاريای شهرستان سراوان ازروند کاهشی 55 درصدی بيماری مالاريا در استان سيستان و بلوچستان در سال 93 خبر داده بود، شهرستان سراوان را در طی دو ماه گذشته بعنوان یکی از کانونهای اصلی مالاریا خیز در ایران نام برد.
دكتر ملک كيانی گفت: در سال 93 با تلاش وهمت تیم های سلامت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان موارد مثبت مالاریای شدید وفالسیپارم کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: در طی دوماه گذشته 16 مورد بيماری مالاریا درپايگاههای مرزی سراوان کشف ومبتلایان تحت درمان قرار گرفته اند.
وی با اشاره به اینکه سال 94 سال حذف مالاریای فالسيپارم شديد در حوزه تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان خواهد بود این روند مثبت را حاصل تلاش مدیران دانشگاه وتیم های سلامت وهمچنین مشارکت مردم بر شمرد واز دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بعنوان یکی از موفقترین دانشگاههای کشور در زمینه بر نامه کاهش موارد مالاریا یاد کرد.
دکتر کیانی راه اندازی 4 پایگاه سیار مراقبت مالاریا در مبادی مرزی استان را یکی از راهکارهای موفق مبارزه با مالاریا یاد کرد وافزود: از کلیه افراد ومهاجرانی که در مرز های استان تردد می کنند ودارای علايم مشكوک مالاريا می باشند با استفاده از کیت تشخیصی مالاریا آمایشات لازم تهیه می شود ودرهمان روز پاسخ داده می شود.
در همین راستا رییس مرکز بهداشت سراوان از كاهش بروز موارد فالسيپارم و ويواكس در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته در شهرستان سراوان خبر داد و اصول اجراي برنامه حذف و لزوم مشاركت و آموزش به مردم را از راهکارهای کاهش مالاریا ذکر کرد.
دکتر احسان شیخی گفت: در سال گذشته برنامه سم پاشی ابقائی در شهرستان با وضعيت مطلوبی به انجام رسيده و حجم بالايی از پشه بند و قلم دافع حشرات بين رانندگان مرزی و اشخاصی كه در مناطق پر خطر زندگی می كنند توزيع شده است .
وی حضور فعال داوطلبين سلامت را در برنامه از نقاط قوت دانست و از راه اندازی 3 واحد آزمايشگاهي سيار( كانكس) به صورت 24 ساعته در محل بيمارستان رازی سراوان و گذرگاه مرزی شمس سر و حق آباد جهت نمونه گيری وتشخيص و درمان سريع موارد مشكوک و علامت دار خبر داد.
انتهای پیام/4382
https://www.asrehamoon.ir/vdcfvtde.w6dxcagiiw.html
منبع : پایگاه خبری زاهدانه
نام شما
آدرس ايميل شما