تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۰:۵۷
شهرستان سراوان با داشتن ۱۳۹۰۵ کیلومتر مربع وسعت و۱۵۰۳۷۹ نفر جمیعت یکی از شهرهای استان سیستان وبلوچستان و به زادگاه آفتاب مشهور است.
سراوان زادگاه آفتاب و قلب فرهنگ بلوچستان را بهتر بشناسید
سراوان زادگاه آفتاب و قلب فرهنگ بلوچستان را بهتر بشناسید
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از شستون،موقیعت جغرافیائی و ویژگی های طبیعی وتاریخی سراوان:
شهرستان سراوان با داشتن ۱۳۹۰۵ کیلومتر مربع وسعت و۱۵۰۳۷۹ نفر جمیعت یکی از شهرهای استان سیستان وبلوچستان است. این شهرستان در موقعیت ۶۲ درجه و۳۵ دقیقه طول جغرافیائی و۲۷ درجه و۲۴ دقیقه عرض جغرافیائی واقع شده است. شهرستان سراوان از شمال غربی به خاش؛ ازغرب به سیب وسوران، از شرق وجنوب شرقی به کشور پاکستان محدود می باشد. شهرستان سراوان ۳۸۴ کیلومتر مرز مشترک با کشور پاکستان داشته واز سطح دریا ۱۱۶۵ ارتفاع متردارد. در منتهی الیه جنوب شرقی کشور واقع وطلوع وغروب خورشید در سراوان با غربی ترین نقطه کشور یک ساعت هفده دقیقه است. تا مرکز استان (زاهدان )۳۳۰کیلومتر فاصله دارد ودارای سه بخش مرکزی، جالق وبم پشت است. تمامی مراکز بخش ها به شهر تبدیل شده اند و در حال حاضر دارای پنج شهر سراوان ،محمدی ،سیرکان ،جالق وگشت است .
مردم شناسی
مردم شهرستان سراوان از نژاد بلوچ بوده وبه زبان بلوچی تکلم می کنند. از اعیاد فطر وقربان ونماز تراویح در ماه مبارک رمضان از اهمیت، توجه وجایگاه ویژه ای در نزد مردم سراوان برخوردار است وبه اعتقادات دینی ومذهبی خود سخت پایبند می باشند .موسیقی عرفانی سراوان واشعار بزرگان ادب فارسی وشاعران وعارفان بومی منطقه هم چون خواجه محمد مرشد توسط گروه موسیقی با آواز خاصی نواخته می شود. عرفان اسلامی در روستاهای دهک وکلپورگان هنوز رواج دارد و موسیقی دوچاپی در روستای دریدر که موسیقی آئینی سنتی منطقه محسوب می شود به صورت ویژه اجرا می گردد ودر بهبود بیماری های مردم منطقه هنوز از گیاهان داروئی استفاده می نمایند .
آب وهوا:
آب وهوای شهرستان سراوان گرم وخشک، بیابانی، کویری وکم باران می باشد. در زمستان هوای معتدل دارد و متوسط بارندگی در سال ۱۰۰ میلیمتر است . بسیاری از روستاها دارای خاک مرغوب وحاصل خیز می باشند. عبور رودخانه ماشکید از دامنه جنوبی شهرستان ــ که از نزدیکی خاش سرچشمه می گیردــ پس از عبور ازمهرستان ( زابلی) ، جنوب سیب و سوران، شمال بم پشت، جنوب اسفندک و کوهک این نواحی را مشروب می کند و باعث سرسبزی وآبادانی حاشیه رودخانه شده است.
پیشینه تاریخی :
آثار متعدد تاریخی و باستانی در این شهرستان آنرا به گهواره تاریخ وتمدن مبدل ساخته است به طوری که تاکنون بیش از ۴۸۰ اثر تاریخی در این سه شهرستان مربوط به دورانهای پیش از تاریخ ، تاریخی ، اسلامی وقاجاریه شناسائی شده است، از این تعداد تاکنون ۱۳۰ اثر در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است. این آثار را سنگ نگاره ، تپه ، قلعه، مسجد، مناره،درخت،مدرسه،غار،قبرستان و بافت های قدیمی تشکیل می دهند . این آثار سراوان را به یک موزه از تکامل تاریخ در عصر شکار، شبانی وکشاورزی در آورده است. وجود این آثار ومناظر می تواند نقش مهمی در صنعت گردشگری و رونق این شهرستان در صورت توجه وسرمایه گذاری ایفا کند.
سنگ نگاره های تاریخی با قدمتی ده هزار ساله ــ گویای مراحل مختلف زندگی بشرــ تپه های باستانی ، گورستان های تاریخی ، قلعه وحصارهای قدیمی هریک با قدمتی طولانی به بلندای تاریخ ، گویای تاریخ کهن منطقه می باشند.
روستا های ناهوک، کله گان، گشت، دزک کوهک ،کلپورگان ونخلستان جالق با جاذبه های ویژه وسرسبزخاص خود وهمچنین هزاران هکتار نخیلات در سطح شهرستان با تولید بیش از ۶۰ رقم خرما وسفال کلپورگان با هفت هزار سال قدمت بر جاذبه های تاریخی شهرستان افزوده است.
ناگفته نماند وجود ۳۳۰ رشته قنات نیزگویای فرهنگ کهن این دیار می باشد که هرکدام بین ۱۰۰تا ۳۰۰۰ سال قدمت دارند. آنچه مهم است بنای این قنات ها می باشد که از نظر فن آوری در زمان خود بهترین مهندسی را داشته اند وشیب آنها طوری طراحی شده که آب از مادر چاه تا مظهر قنات به راحتی جریان دارد که متاسفانه خشکسالی اخیر باعث خش
بادها:
گوریچ” از مهمترین بادهای منطقه است که در فصل زمستان از شمال به جنوب می وزد و سرما به همراه دارد. “لوار” در فصل تابستان در این منطقه می وزد و دارای گرمای سوزناکی است که دمای هوا به ۴۶ درجه ساتی گراد نیز می رسد.
سوغات شهرستان:
سوزن دوزی، سفال کلپورگان، خرما، حصیربافی و سکه دوزی می باشد.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcao6ni.49nio15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما