تاریخ انتشار :دوشنبه ۱۸ آبان ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۳۱
تشکیل حشر و لایروبی دستی انهار علاوه بر اشتغال موقت جوانان و جلوگیری از مهاجرت روستاییان باعث احیاء سنت‌ها و فرهنگ‌های کهن منطقه خواهد شد.
“حشر” نماد غیرت و تعصب مردم سیستان/لایروبی انهار توسط مردان سختکوش
“حشر” نماد غیرت و تعصب مردم سیستان/لایروبی انهار توسط مردان سختکوش
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از ندای هیرمند،هر ساله با اتمام باد های ۱۲۰ روزه سیستان و آغاز فصل کشت ،کشاورزان سیستانی در حرکتی کم نظیر دست به لایروبی انهار زمین های کشاورزی می زنندکه این امر در منطقه سیستان به نام حشر یاد می شود.
حشر از قدمت بالایی در سیستان برخوردار بوده و مردان سیستانی همواره با نمادی از غیرت و تعصب در جهت آبادانی منطقه خود با تیشه های معروف سیستانی پای به این نهر ها گذاشته و انهار مربوطه را لایروبی می کنند.
رسوبات حمل شده توسط آب رودخانه ی هیرمند و وزش بادهای ۱۲۰ روزه که میلیون‌ها تن گل و لای و شن و ماسه ی روان را با خود به همراه دارد، نظام هماهنگ و پیچیده‌ای برای لایروبی انهار در سیستان به نام “حشر” به وجود آورده است.

کشاورزان هر ساله با برگزاری مراسم حشر در منطقه سیستان سال زراعی جدید را اعلام می دارند و پیر و جوان با تیشه زنی انهار پر از خاک و شن ،حمل شده توسط طوفان های نفس گیر سیستان پاک سازی می کنند.
تشکیل حشر و لایروبی دستی انهار علاوه بر اشتغال موقت جوانان و جلوگیری از مهاجرت روستاییان باعث احیاء سنت‌ها و فرهنگ‌های کهن منطقه خواهد شد.
رستمی رئیس جهاد کشاورزی شهرستان هیرمند با بیان این که این سنت از گذشته تا به امروز در دشت سیستان مرسوم بوده است گفت: لایروبی انهار توسط نیروی انسانی از پیر و جوان در دشت های سیستان به روش های مختلفی انجام می شود.
وی افزود:هر ساله با آغاز فصل کشت و حتی در زمان نیاز مردم سیستان حشر را آغاز می کنند و این امر هم باعث اشتغال و هم لایروبی انهار می شود.
رستمی بیان داشت:با توجه به شرایط جوی و بارندگی های پیش بینی شده امیدواریم که بتوانیم آب را در زمان مناسب به مزارع کشاورزی انتقال دهیم.
در همین راستا عباس سارانی یکی از کشاورزان منطقه سیستان به خبرنگار ما گفت: لایروبی انهار از جهات زیادی لازم و ضرورت منطقه سیستان است .
وی ادامه داد:با توجه به بارندگی های پیش بینی شده لایروبی آب راهه ها می توان از مشکلاتی که در آینده ایجاد می شود جلوگیری کرد.
سارانی افزود: سالهاست که کشاورزان منطقه از این انهار استفاده بهینه برده اند اما با شروع خشکسالی های دو دهه اخیر هر ساله در فصل تابستان این نهر ها تقریبا از بین می روند و مردم مجبورند به لایروبی دستی آنها بپردازند.
در ادامه نیز کشاورزان منطقه به دلیل بیکاری و درآمد پایین در حوزه سیستان از مسئولین امر درخواست هایی در جهت ایجاد لایروبی انهار در مدت زمان بیشتری داشتند.
انتهای پیام/4382 https://www.asrehamoon.ir/vdcaiin0.49n0m15kk4.html
نام شما
آدرس ايميل شما