تاریخ انتشار :سه شنبه ۱۶ تير ۱۳۹۴ ساعت ۰۸:۰۷
دمای 48 درجه هوای روستاهای هیرمند و کم آب شدید این مناطق در ماه رمضان ادامه زندگی را برای بسیاری از روستاهای شمالی شهرستان هیرمند دشوار کرده است.
کمبود شدید آب آشامیدنی در روستاهای هیرمند/ خشکسالی همچنان در سیستان می تازد
به گزارش سرویس اجتماعی عصرهامون به نقل از ندای هیرمند، گرمای هوا و باد های ۱۲۰ روزه سیستان ،تحمل بی آبی  و گردوغبار ،  ادامه  زندگی را برای تعداد  کثیری از  روستاهای منطقه  شمالی شهرستان  هیرمند  دشوار نموده است  تحمل شرایط سخت که   بر اساس آمارهای هواشناسی دمای هوای شمال استان در روزهای اخیر بین ۴۰ تا ۴۸درجه سانتیگراد بوده  را گزارش نموده است  که  میتوان گفت  شواهد موجود  وآنچه  این  روزها در فضای مجازی دست  به  دست  می گردد اندازه  گیری شدت  گرما با دما سنجهای جیوه ای منازل ، خودروها وغیره است  که  در شرایط بحرانی فراتر از این  حد نیز اعلام  میگردد  که  در گزارشات  اداره  هوا شناسی  اشاره ای به  آن  نشده است.
آنچه  این  روزها در شهرستان  هیرمند وروستهای شمالی شاهد هستیم  بی آبی در کنار گرودو غبار ناشی از طوفانهاست  که  شرایط زندگی را روز بروز سخت  از قبل نمودهاست  . بر هیمن  اساس مصاحبه  با مهندس پیری فرماندار شهرستان  هیرمند که  این  روزها پر تلاش تر از گذشته  در رفع  مشکلات مردم  منطقه  در تلاش هستند انجام  شده  است  که  در ادامه  این  گزارش خواهد آمد .
 آنچه  این  روزها در منطقه  شاهد هستیم  گرد وغبار ناشی از طوفانهای شدید است که  بی آبی در منطقه  شمالی وحتی شهر دوست  محمد نیز به  آن   افزوده  شده  است  ارزیابی جنابعالی از این  شرایط چیست  وچه  اقداماتی تاکنون  انجام  شده  است ؟
فرماندار هیرمند : در ارتباط با مشکلات آب شرب مردم متاسفانه مشکلاتی وجود دارد و وضعیت آب شرب در شهر دوست محمد و در اغلب روستاها به ویژه روستا های بخش قرقری در قسمت شمالی شهرستان این  روزها بعنوان  یک مشکل جدی مطرح  است  ودر نشستی که  با مردم  در بخش قرقری داشتیم  در این  خصوص مشکلاتی مطرح  شد.
در واقع   دلیل کم آبی در تفکیک خط آب شرب شهرستان  از خط  لوله  شهرستان زهک و مرکز ولایت نیمروز در افغانستان است   اشکال عمده ای که وجود دارد این می باشدکه لوله ی انتقال آب شرب از تصفیه خانه ی آب شهر زهک که خارج می شود ابتدا خود شهر زهک برداشت میکنند و در ادامه روستاهای شرق شهرستان زهک نیز از این لوله برداشت می کنند و پس از  ان  وارد  شهرستان هیرمند  از جنوب می شود ضمن این که بر اساس تعامل و توافقات صورت  گرفته با  ولایت نیمروز  افغانستان  آنها نیز مقداری از آب اینجا برداشت می کنند و پس از طی نمودن  این  مسیر آب از طریق خط لوله  به  شهر دوست محمد می رسد
در کل مسیری که  این  خط لوله  طی می کند چه  مسافتی را شامل می شود ؟
پیری فرماندار هیرمند : بررسی های اخیری که انجام داده ایم بعضی روستا ها نیز در بخش مرکزی ،قسمت ملکی هم از این لوله برداشت میکنند، واقعیت این است که در طول این مسیری ۱۱۰ کیلومتری به شهرستان آبی نمی ماند که برسد به روستا های انتهایی به ویژه در شمال شهرستان  وبخش قرقری .
 آیا اقداماتی هم  در این  زمینه  انجام  شده  است  ؟
این موضوع رادر تابستان سال گذشته اعلام کرده ایم و جلساتی نیز در این رابطه داشته ایم و هر دستگاهی  که  مرتبط با این  مشکل بوده اند تعهداتی نیز داشته اند که  در این  بین  اداره   آب و فاضلاب روستایی برای رفع مشکلات فاضلاب شهری در شهر دوست محمد همراهی های واقدامات خوبی را انجام  داده  است هرچند باید یک  تعامل وهماهنگی بیشتری بین  فاضلاب شهری و  روستایی برای حل مشکلات روستائیان انجام  میشد  که این همرا هی ها در گذشته و در زمان مدیریت آقایان قبلی متاسفانه انجام نشده است .
  آیا شما تقسیم  آب به  این  شیوه  را از شهرستان  زهک  در رفع  مشکل مردم  وخصوصا” روستان  می پسندید ؟  
ما  به  تقسیم  آب به  این  شیوه  انتقادهای داشته ایم   اما متاسفانه   هیچ توجهی صورت  نگرفته ، هرچند با شروع فصل زمستان کمی از مشکلات حل خواهد شد اما آنچه  مسلم  است  اینکه  در ابن  شرایط حاد مردم  منطقه  مشکل دارند وهمین  روال در فصل زمستان  نیز ادامه  خواهد یافت .
در جلسه ای  از معاونت محترم برنامه ریزی تقاضا کردیم تا به  این  مشکل رسیدگی شود که  برای همین  منظور  تامین اعتبار  هم  صور ت گرفت  اما در اجرا و  خط لوله کار نیمه  تمام  رها شد وهمین  تاخیرها نتیجه ای را به  دنیال داشت  که  امروز در منطقه  شاهد هستیم  .
 با توجه  به  مشکلاتی که  جنابعالی هم  به  آن  واقف هستید چه  اقداماتی انجام  شده است؟
در ورودی بعضی از روستا ها موتور پمپ قرار داده شده و با اداره برق هماهنگی لازم صورت گرفته که موتور پمپ ها رو بر روی سیستم های آب و فاضلاب روستایی قرار دهند و برق آنها  نیز تامین شود با تلاش وتدابیر لازم   در تمام روستا ها آب را رسانده ایم اما  این  آب در ساعات محدودی که بسیار اندک است و روستاها در  بیشتر ساعات شبانه روز آب ندارند .
درپایانی اگر مطلبی مد نظر جنابعالی است  بفرمائید ؟
محمد علی پیری فرماندار هیرمند: با توجه به این شرایط و گرمای شدید و طاغت فرسا ، طوفان های سهمگین و مشکلات فراوانی که  در منطقه  وجود دارد  کم آبی نیز به این به  آن   اضافه گردیده  که قابل پذیرش نیست وما کاملا”به این  مشکلات واقف وآگاهی داریم  وبا جدیت  در تلاش برای رفع  آن  هستیم  و با این وضعیت موجود واین مقدار آبی که در  در شبانه  روزز ۲ یا ۳ ساعت  در لوله وجود دارد وبسیاری  از روستا ها که مشکل آب دارند حتی با تانکر و تمام سختی ها و مشکلات آب رسانی می کنیم .وامیدواریم  در فرصت  بسار کمی این  مشکلات  رفع  گردد .
در ادامه  گزازش گفتگوهای صحبتهای جمعی از اهالی روستاهای شمالی هیرمند که  این  روزها با مشکلات  فراوان برای تامین  بخشی از نیازهای آب اشامیدنی خود مواجعه  هستند به  همراه  تصاویری مستند همراه  خواهیم  شد .
2
حسن  جهانتیغ از  اهالی روستای آسک گفتگو با خبرنگار  در همین  زمینه  گفت  : ما مدت دو هفته است که آب آشامیدنی نداریم اگر این گرفتاری ها و مشکلات در جاهای دیگر می بود  کوهی از اعتراضات به پا می شد ولی در سیستان این همه رنج و گرفتاری و خشکسالی را  ما چگونه می توانیم تحمل کنیم ،  دولت و مسئولین باید فکری اساسی  به حال ما روستاییان بکنند، کشاورزی با این وضعیت اصلا امکان پذیر نیست، چند راس  دامی که برایمان مانده  در حال تلف شدن  هستند زیرا  برای خودمان آب خوردن نیست چه برسد به دام ها اگر این وضعیت ادامه پیدا کند دیگر خانواده ای  در روستای آسک نمی ماند .
1
رضا محجوب  ساکن  روستای میرشکار نیز در این  باره  اظهار داشتند : ما چندین روستا هستیم که از بی آبی رنج میبریم ما دیگر توان زندگی در اینجا را نداشته و از دولت و مسئولین میخواهیم به  داد ما برسند ما هم  جزئی از همین  ایران  اسلامی هستیم.
4
محجوب ادامه  داد : در حال حاضر  امکان  کشاورزی  وجود ندارد اما  تقاضا داریم که به  آب آشامیدنی ما مسئولین  اهمیت  دهند چون  ما در حال حاضر از تنها مایه  حیات  در رفع  بساری از ضروریات  حتی آب خوردن  محروم  مانده ایم که  اگر این  گونه  ادامه  پیدا کند از گرما و تشنگی در اینجا هلاک خواهیم  شد .
محمد دهمرده  از روستای خاکسفیدی نیز در این  باره  گفت  : این  روزها شرایط زندگی در این  روستها سخت  شده  است  با نصب یک  پمپ در ابتدای روستا ان هم  برای ساعاتی مشخص مرذدم  آب مورد نیاز خود را برداشت  می کنند در حالی که  در این  هوای گرم  وبا زبان  روزه  باید گرمای کولر بدون  آب را تحمل کنیم  .
5
وی شرایط روستاها را فراتر از آنچه  دیگراتصور می کنند ارزیابی کرد وخاطر نشان  کرد : تنها از آب برای آشامیدن  استفاده  نمی شود که  اگر این  بود ما به  همین  میزان قانع  بودیم  اما استفاده های فراوانی در زندگی از آب بعنوان  مایه  حیات  انجام  می شود که  این  میزان  ۲ الی ۳ ساعت  برداشت  آب مشکلی را حل نخواهد کرد .
انتهای پیام/ 7250
https://www.asrehamoon.ir/vdcfejde.w6dxcagiiw.html
نام شما
آدرس ايميل شما