تاریخ انتشار :سه شنبه ۹ تير ۱۳۹۴ ساعت ۱۰:۳۴
مذاکرات هسته ای در وین در حالی به حساس ترین نقطه خود در دو سال اخیر رسیده است که بر اساس گزارش منایع خبری احتمال تمدید چندروزه مذاکرات دور پایانی مارتن هسته ای برای جلوگیری از شکست احتمالی قوت گرفته است.
فرجام برجام چه می شود؟
به گزارش خبرنگار سیاسی عصرهامون، با بازگشت محمد جواد ظریف و دیگر اعضای تیم هسته ای به محل مذاکرات در شهر وین این مذاکرات اکنون در بالاترین سطح خود در این شهر دنبال می‌شود و ماراتن هسته ای ایران و 1+5 به حساس ترین نقطه خود در دو سال اخیر رسیده است.
هشتمین دور رایزنی‌های هسته‌ای در راستای نگارش پیش نویس برجام از چهارشنبه 27 خرداد ماه در سطح معاونان در شهر وین کلید خورد و معاونان ظریف و اعضای هیأت کارشناسی ایران در این شهر در حال رایزنی با همتایان خود هستند.
از ابتدای این دور از مذاکرات تاکنون اخبار داغی مخابره نشده و طرفین در حال نهایی کردن متن توافق نامه هستند در بین انتشار خبرهای ریز درشت از محل مذاکرات، دنیس رایس مشاور سابق باراک اوباما در امور خاورمیانه می‌گوید در صورتی که ایران و 1+5 نتوانند در مهلت مقرر به توافق دست یابند، تمدید 3 تا 6 ماهه مذاکرات می‌تواند معقول باشد.
گری سیمور دیگر مشاور اوباما هم در همین راستا در گفتگو با سی اس پن گفت: طولانی تر شدن مذاکرات به سود آمریکا و زیان ایران است ضمن اینکه ساختار مذاکرات آمریکا را در موضعی قوی تر قرار داده است.
وی ادامه می دهد: طولانی شدن این مذاکرات باعث می‌شود ایرانیان زیان کنند زیرا آنها از تخفیف‌های عمده اقتصادی بهره نگرفته‌اند و در عین حال، برنامه اتمی آنان نیز متوقف شده است.
در حالی این صحبت های مقامات آمریکایی از تمدید مذاکرات مطرح می شود که مقامات دو طرف بارها اعلام کرده‌اند که به هیچ وجه به دنبال تمدید چند ماهه مذاکرات نبوده و گفت‌وگوها را تنها برای چند روز فراتر از ضرب‌الاجل 9 تیر ادامه می‌دهند.
البته مارک تونر معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در خصوص مذاکرات اخیر وین اشاره می کند و می گوید: با توجه به نزدیک شدن موعد 30 جولای، در صورت نیاز به تمدید مذاکرات، مذاکرات خیلی تمدید نخواهد شد.
هر چه زمان می گذرد و مذاکرات هسته ای به اوج حساسیت خود می رسد گمانه زنی های در خصوص نتیجه آن توافق طرفین بیشتر می شود، منابع امریکایی به نقل از یک مقام بلند پایه این کشور نقل کردند محتمل ترین سناریو در انتهای این دور از مذاکرات این است که توافق نهایی با جزئیات آن رونمایی شود ولی امضا نشود.
در حالی که طرفین ایرانی یا آمریکایی این موضوع را تایید یا تکذیب نکرده اند، با چیدن قطعات پازل مذاکرات در کنار یکدیگر گمان می رود طرح این موضوع که چندان هم بی راه نیست.
تحلیل گران سیاسی بر این باورند: که از متون توافق و رایزنی و جلسات مکرر طرفین نتیجه می شود موضوعات مختلف در خصوص برجام در موارد مختلف مطرح شده است و این بحث تمام شده است در واقع، چیزی برای مذاکره بیشتر باقی نمانده است. آنچه باقی مانده تصمیم گیری بر سر یک سلسله پارامترهای خاص درون توافق است که دو طرف عموما آن را پرانتز می خوانند؛ اینجاست که دیگر مذاکره بیشتر لازم نیست بلکه تصمیم لازم است و همین نشانه هایی هم هست که به ما می گوید این سناریو چندان هم غیر محتمل نیست.
اگر چه خرید زمان و تمدید مذاکرات هدف توافق بدون امضا است اما اگر این اتفاق غیر دیپلماتیک رخ دهد به نظر می رسد مذاکرات عملا شکست خورده است و یک شوی تبلیغاتی و پروژه رسانه ای در حال شکل گیری است که دیگر مخاطب آن دیپلماتیک نیست و تنها اقناع افکار عمومی هدف این توافق بدون امضا است.
انتهای پیام/ 7250 https://www.asrehamoon.ir/vdciuuay.t1aur2bcct.html
نام شما
آدرس ايميل شما