تاریخ انتشار :جمعه ۲۶ دی ۱۳۹۹ ساعت ۰۰:۰۰
احمدرضا طاهری گفت: این وحدت مردم ایران بود که باعث شد شاه نتواند در مقابل قدرت ملت ایستادگی کند و در نهایت گریختن را تنها راهکار پیش روی خود دید، اتفاقی مبارک که در پی آن شور و شعف بی نظیری به جامعه تزریق و به پیروزی انقلاب اسلامی ختم شد.
فرار شاه زمینه تسریع انقلاب را رقم زد/ وحدت مردم؛ هیمنه پهلوی را شکست
به گزارش عصرهامون، 26 دی ماه 57 بود که یکی از سه فرار بزرگ پهلوی‌ها رقم خورد، آری در چنین روزی محمدرضا شاه برای همیشه از ایران رفت، شاهی که شخصیت متزلزلی داشت و به اعتقاد خیلی ها و از جمله اطرافیانش مرد روزهای سخت نبود.
 
شاهی که اگر اعتراضی صورت می گرفت، خود را می باخت و از روش های سریع اما ساده برای خروج از بحران استفاده می کرد، هیچ گاه تمایلی به شنیدن صدای معترضان نداشت، بلکه همواره در صدد خاموشی آن ها بود، شاید هم این اقدام از عجر و بیم وی نشات می گرفت.
 
آری محمدرضا شاه، پاک کردن صورت مسئله را روشی مناسب برای خاموش کردن صدای اعتراض ها می دانست و علاوه بر این راهی دیگر برای زمان های اضطراری داشت و آن فرار بود، راهکاری که طبق گفته ها هیچ زمانی از ذهنش خارج نمی شد.
 
وی برای نخستین بار در پی قدرت گرفتن دولت مصدق و تصمیم اجرای کودتا در ایران که از سوی آمریکا دنبال می شد، از این راهکار عاجزانه استفاده کرد و پا به فرار گذاشت و فرار آخرش که دیگر بازگشتی نداشت نیز 26 دی 57 با افزایش اعتراض های مردمی رقم خورد، چراکه ملت ایران دیگر به خشم آمده بودند و این را در وقایع مختلف از جمله 17 شهریور 57 به خوبی به نمایش گذاشتند.
 
راهی واهی برای فروکش کردن اعتراض ها
 
در همین راستا احمدرضا طاهری، کارشناس مسائل سیاسی در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: شدت نارضایتی مردم و ناآرامی ها در سال 1357 به حدی زیاد بود که بسیاری از عاملان حکومت پهلوی به این نتیجه رسیده بودند که اگر شاه کشور را ترک کند، اعتراض ها نیز کمتر می شود و این به نفع سلطنت است.
 
وی ادامه داد: در میان عاملان حکومتی افرادی هم بودند که مخالف خروج شاه اظهار نظر می‌کردند، آنها اعتقاد داشتند که خروج شاه از کشور برابر با فرار از مسئولیت و شکست سلطنت پهلوی است، اما نتیجه آن شد که شاه کشور را ترک کند تا اعتراض ها کاهش یابد و از سویی هم امام خمینی (ره) سکوت اختیار کنند.
 
 
مبارزه قاطعانه نیروهای انقلابی با نشانه های سلطنت
 
این کارشناس اضافه کرد: هر چند که شاه و برخی دیگر به آینده سلطنت پهلوی امیدوار نبودند، بااین حال امید خود را کامل از دست نداده بودند و این گونه فکر می‌کردند که پس از مدتی اعتراض ها فروکش می کند و سلطنت پهلوی به حکومت داری ادامه خواهد داد، اما با خروج شاه موجی از شادی کشور ایران را فرا گرفت و نیروهای انقلابی با قاطعیت با تمام نشانه های سلطنت پهلوی به مبارزه برخاستند.
 
وی اذعان کرد: در واقع خروج شاه زمینه تسریع انقلاب را رقم زد، بازماندگان رژیم پهلوی اعتماد به نفس خود را از دست دادند و در برابر موج انقلاب اسلامی عقب نشینی کردند.
 
به گفته طاهری همان گونه که امام خمینی (ره) علت اصلی فرار شاه را وحدت بین مردم می‌دانستند، این وحدت باعث شد که وی با آن قدرت و پشتوانه قوی، نتواند در مقابل قدرت مردم ایران ایستادگی کند و در نهایت با سقوط رژیم پهلوی، نظام 2 هزار و پانصد ساله پادشاهی در ایران از هم پاشید.
 
ریشه ها و دلایل اساسی فرار شاه

 
وی با اشاره به ریشه ها و دلایل اساسی فرار شاه از ایران، اظهار کرد: رهبری اوپک و افزایش قیمت نفت به نحوی که اروپا با کمبود سوخت مواجه شد و همچنین اظهارنظرهای شاه در مقابل غرب بدون در نظر گرفتن ظرفیت و حد خود در گفتار تحمیلی علیه غرب یکی از دلایل اساسی فرار شاه از کشور بود.
 
این کارشناس سیاسی اضافه کرد: شخصیت کاریزماتیک و مردمی امام خمینی (ره) که به عنوان بهترین گزینه برای رهبری آینده کشور در نظر گرفته شده بود، دیگر دلیل مهم فرار شاه از ایران بود، چراکه پایگاه مردمی و نفوذ رهبر کبیر انقلاب آنقدر فراگیر شده بود که این وضعیت مانع از آن می شد که شاه یا سلسله پهلوی تداوم داشته باشد. 
 
وی با بیان این که عدم حمایت کشورهای قدرتمند صنعتی از جمله آمریکا از دیگر دلایل فراری شدن شاه بود، گفت: آن ها در گوادلف به این نتیجه رسیده بودند که با اراده مردم ایران و رهبری امام خمینی (ره)، شاه جایگاه خود را در ایران از دست داده است، بنابراین مجبور شدند حمایت خود را از شاه قطع کنند.
 
 
ضعف شاه در شیوه حکومت داری و ایجاد فساد اقتصادی
 
 طاهری ضعف در شیوه حکومت داری شاه را که باعث ایجاد مشکلات سیاسی و فساد اقتصادی در کشور شده بود، از دیگر دلایل این ماجرا دانست و بیان کرد: شاه از امنیت خود در ایران اطمینان نداشت و به خوبی می‌دانست که محاکمه می‌شود.
وی با اشاره به دلایل آغاز دشمنی آمریکا پس از فرار شاه و پیروزی انقلاب اسلامی، گفت: آمریکا انتظاراتی از شاه داشت که توقع تحقق آن را از سوی جمهور اسلامی ایران نیز در سر می پروراند، اما این انتظارات با رهبری قاطع و آینده نگری امام خمینی (ره) که می‌دانست وابستگی به آمریکا چه عواقبی دارد، محقق نشد.
 
این کارشناس افزود: از همان آغاز پیروزی انقلاب با تصرف سفارت آمریکا که یکی از مراکز مهم جاسوسی در کشورمان به شمار می رفت، بساط این کشور برچیده شد و در نتیجه عدم برآورد انتظارات آن ها آغازگر دشمنی شان با ایران بود.

انتهای پیام/
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdch6knzx23nxzd.tft2.html
نام شما
آدرس ايميل شما

مهم ترین اولویت دستگاه اجرایی در استان از نگاه شما چه باید باشد؟
توجه به زیرساخت ها در استان
توزیع عادلانه ارزاق عمومی و کالاهای اساسی
مرتفع نمودن مشکلات فرهنگی و آسیب های اجتماعی
برخورد با مفاسد اقتصادی و ویژه خواری ها