تاریخ انتشار :يکشنبه ۱۷ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۸:۴۲
سیستان و بلوچستان به اذعان بسیاری از کارشناسان و مسئولان قابلیت تامین ۱۰۰ هزار تن گوشت مورد نیاز کشور و خودکفایی در این زمینه را دارد، اما در هشت سال گذشته این ظرفیت به دلیل اینکه متولیان امر خود در واردات گوشت نقش داشتند مغفول ماند و افزایش تقاضای مردم و نرخ صعودی قیمت گوشت را در پی داشت و علاوه بر آن اشتغالزایی در جوانترین استان کشور هم نادیده گرفته شد.
قابلیت ویژه سیستان و بلوچستان برای خودکفایی کشور در تامین گوشت قرمز/ متولیانی که وارد کننده گوشت بودند و فاجعه آفریدند
به گزارش عصرهامون؛ هم مرزی سیستان و بلوچستان با پاکستان از یک سو و هم جواری با کشورهای دیگر از طریق بندر چابهار و اقیانوس آرام سبب شده، این استان پتانسیل ویژه ای در واردات اقلام و کالاهای مورد نیاز داشته باشد.
 
در ۲ سال گذشته قیمت گوشت قرمز به صورت صعودی در حال افزایش است و هر ماه با ماه دیگر تفاوت دارد، به طوری که هر کیلوگرم گوشت گوساله و گوسفندی از ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار تومان متغیر است.
 
افزایش قیمت ها سبب حذف این ماده مفید و پروتئینی از سبد بسیاری از خانواده های ایرانی شده، ظرفیت بالقوه واردات گوشت از طریق سیستان و بلوچستان به کشور می توانست از این افزایش قیمت جلوگیری کند و جلوی دلال بازی های قیمت گوشت را بگیرد.
 
با وجود اینکه طبق اظهارات اولیه کارشناسان، سیستان و بلوچستان می تواند نیاز گوشت قرمز کشور را تامین کند و قابلیت واردات ۵۰ هزار تن گوشت قرمز را دارد، اما این ظرفیت کماکان بلا استفاده مانده است.
 
اگرچه این موضوع بارها و بارها رسانه ای شده و در این پایگاه خبری هم گزارش های زیادی در این زمینه کار شده است، اما کماکان از این فرصت اشتغالزایی و تولید در جنوب شرق استفاده نشده است.
 
از زمانی که مطرح شد سیستان و بلوچستان ظرفیت ویژه ای در تامین حداقل ۵۰ هزار تن گوشت مورد نیاز کشور دارد بیش از ۶ سال می گذرد، در این مدت اگرچه اقداماتی انجام شد اما بار هم نتوانست آنچنان که باید این قابلیت را شکوفا سازد.
 
در این مدت بازارچه های مرزی از شمال تا چنوب استان افتتاح شد، اما واردات دام از این بازارچه ها بسیار اندک بود و از سال گذشته این روند شتاب بیشتری گرفت و بخش اندکی از نیاز کشور را تامین کرد.
 
وجود کشتارگاه ها و مراکز بسته بندی در سیستان و بلوچستان
 
به گفته علیرضا نورا معاون هماهنگی امور اقتصادی وقت استاندار سیستان و بلوچستان در سال ۹۷، پس از اعطای مجوز واردات دام با ارز چهار هزار و دویست تومانی از سوی دولت؛ بهترین فرصت برای واردکنندگان دام در استان ایجاد شد تا از این پتانسیل استفاده شود.
 
بر اساس اظهارات وی؛ با توجه به پتانسیل‌ها و امکاناتی که در سیستان وبلوچستان داریم، با وجود کشتارگاه‌های متعدد و مراکز بسته ‌بندی و همکاری گمرک باید دام پس از ورود، قرنطینه، کشتار و بسته‌بندی وارد بازار استان شود و از این میزان ۱۵۰ درصد جهت مصرف سیستان و بلوچستان و مابقی به دیگر استان‌ها برای تنظیم بازار صادر شود.
 
به گفته نورا؛ سیستان و بلوچستان توانایی تأمین حداقل ۵۰ هزار تن گوشت برای تنظیم بازار را دارد و ارز چهار هزار و دویست تومانی که دولت برای وارد کردن دام تعیین کرده، فرصت مناسبی جهت اشتغال در استان است که در پی آن واحدهای کشتارگاهی و بسته‌بندی نیز می‌توانند با ظرفیت بیشتری فعالیت کنند.
 
در این میان اگرچه بارها و بارها بر ظرفیت ویژه سیستان و بلوچستان برای تامین حداقل ۵۰ هزار تن گوشت مورد نیاز کشور و جلوگیری از افزایش قیمت این کالای اساسی تاکید شده است، اما هنوز هم واردات دام در استان به تعداد محدود صورت می گیرد.
 
در هر بار واردات محموله دامی که بر اساس اظهارات مردم محلی از یک یا ۲ بازارچه استان انجام می شود تعداد اندکی دام وارد استان می شود که در برخی از موارد به کمتر از ۱۰۰ راس هم می رسد.
 
اشتغالزایی؛ ظرفیت دیگری که مغفول مانده است
 
این میزان اندک نمی تواند تاثیر قابل توجهی در تنظیم بازار گوشت کشور داشته باشد و قیمت این محصول را با کاهش چشمگیر مواجه کند تا شاید باز هم گوشت به سفره بسیاری از خانواده های ایرانی بازگردد.
 
در این میان استفاده از ظرفیت ویژه سیستان و بلوچستان برای واردات گوشت می تواند سبب رونق دوباره مراکز بسته بندی و کشتارگاه ها در جوانترین استان کشور شود.
 
قابلیتی که اگرچه می تواند اشتغالزایی گسترده ای را برای جوانان جویای کار این منطقه فراهم کند، اما همانند ظرفیت ویژه استان در خودکفایی گوشت همچنان مغفول مانده است.
 
سیستان و بلوچستان طی ۲ سال می تواند کشور را در زمینه گوشت قرمز خودکفا کند
 
صدرالله دولت، مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام به تازگی در مصاحبه با یکی از رسانه ها بیان کرد: در زمینه گوشت قرمز ما می توانیم خودکفا شویم و فقط یک ظرفیت در کل کشور وجود دارد که طی ۲ سال می تواند کشور را خودکفا کند و آن هم سیستان و بلوچستان است.
 
وی ادامه داد: پر ثواب ترین کاری که هر مدیر دولتی در بخش کشاورزی می تواند انجام دهد این است که در سیستان و بلوچستان برای افزایش تولید خدمت کند.
 
این مقام مسئول تصریح کرد: برخوردارترین استان ما در توسعه کشتارگاه ها و صنایع بسته بندی سیستان و بلوچستان است.
 
مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام عنوان کرد: این استان ظرفیت دارد که سالی ۱۰۰ هزار تن گوشت از طریق دریای دامی که در هند و پاکستان وجود دارد تولید و وارد بازار کند.
 
دولت اظهار کرد: اگر بتوانیم تولید را در سیستان و بلوچستان رونق دهیم بسیار ارزش دارد و اشتغالزایی ایجاد می شود و افراد به جای روی آوردن به کارهای ناصواب در زمینه تولید کار می کنند.
 
وی عنوان کرد: در سال ۸۹ یا ۹۰ که در شرکت پشتیبانی امور دام حضور داشتم، ۱۵۰ هزار راس گوساله پروار شده در سیستان و بلوچستان در قالب گوشت خریداری و وارد کشور کردم و در مواقعی که برای حمایت از مصرف کننده نیاز داشتیم توزیع شد.
 
متولیان امر در هشت سال گذشته وارد کننده گوشت از برزیل بودند و از سیستان و بلوچستان نمی خریدند
 
مدیرعامل سابق شرکت پشتیبانی امور دام گفت: از آن زمان به بعد در هشت سال در این دولت، گذشته به ندرت می توانیم آمار ۲ هزار و پنج هزار تنی که در سیستان و بلوچستان در تولید نقش داشته باشد و به مردم استان و تنظیم بازار کمک کند می بینیم.
 
دولت بیان کرد: زیرا متولیان امر خودشان وارد کننده گوشت بودند و گوشت را از سیستان و بلوچستان نمی خریدند و از برزیل وارد می کردند که این برای کشور فاجعه است.
 
وی خاطرنشان کرد: اگر اتفاقاتی در هشت سال گذشته افتاده به دلیل متولیان آن و تصمیم گیری های آن هاست، فاجعه افزایش قیمت گوشت از سال ۹۶ شروع شد و ربطی به ارز چهار هزار و دویست تومانی نداشت که این موارد را ما می فهمیم و انتظار این است دستگاه های نظارتی هم این موضوعات را بفهمند که مشخص نیست متوجه هستند یا خیر.
 
ظرفیت مغفول مرز سراوان برای ورود دام و اشتغالزایی
 
ملک فاضلی، نماینده مردم سراوان، سیب وسوران و مهرستان در مجلس شورای اسلامی در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: مرز سراوان با سه شهر عمده پاکستان ارتباط نزدیک دارد و این شهرستان نزدیکترین مرز را در سیستان و بلوچستان با شهرهای اصلی پاکستان دارد که مسافت آن با برخی از شهرها ۶ و در برخی از شهرها ۸۰ کیلومتر است.
 
وی اظهار کرد: سراوان به دلیل مرز مناسبی که دارد می‌تواند مسیر خوبی برای ورود دام باشد و باید اقداماتی انجام شود که اشتغال زایی در این شهرستان و مبدا صورت گیرد.
 
فاضلی افزود: از مرز سراوان برای ورود دام به استان فقط جهت ترانسپورت و انتقال استفاده می‌شود و کشتار در محل مبدا وجود ندارد و فرآورده‌های دامی در جنوب شرق کشور تولید نمی شود و این ظرفیت مغفول مانده است.
 
نماینده مردم سراوان، سیب وسوران و مهرستان در مجلس شورای اسلامی گفت: آنچه که اکنون انجام می شود ورود دام به کشور از سراوان و انتقال آن به دیگر نقاط کشور است که اشتغال محدودی را برای افراد خاصی که دارای ثروت و مکنت فراوان هستند و می‌توانند دام را وارد کنند به وجود می آورد.
 
وی تصریح کرد: در حال حاضر اشتغال زایی چندانی در سراوان وجود ندارد، برای ایجاد اشتغال در محل باید کشتارگاهی با مکانیسم مناسب به وجود آید که علاوه بر اشتغال زایی، بیماری دام هم بررسی و در صورت تایید به کشور مبدا مرجوع می شود.
 
ظرفیت واردات دام از بازارچه های مرزی و دریایی سیستان و بلوچستان
 
مبین علی میر، مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان هم در این زمینه به خبرنگار ما بیان کرد: سیستان و بلوچستان از شمال تا جنوب دارای بازارچه های مرزی است که می تواند تبادل کالا انجام دهد، در این راستا واردات دام هم از این بازارچه های مرزی صورت می گیرد.
 
وی اظهار کرد: پس از چندین ماه تعطیلی واردات دام از طریق بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان از دی ماه سال گذشته با ورود ۶۰ راس شتر از سرگرفته شد.
 
این مقام مسئول تصریح کرد: اردیبهشت امسال اولین محموله دامی از طریق بازارچه دریایی پسابندر وارد کشور شد که نشان دهنده ظرفیت ویژه این بازارچه دریایی برای واردات دام است.
 
مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان بیان کرد: در سه ماه نخست امسال بیش از ۲ هزار راس دام سنگین شامل شتر، گاو و گوساله با استفاده از تعهدات ارزی پیله وران از طریق بازارچه های مرزی وارد استان شد.
 
میر افزود: سیستان و بلوچستان آماده نقش آفرینی در بازار کشور از جمله گوشت، برنج و نهاده های دامی است و باید مرکزنشینان دیدگاه خود را نسبت به استان تغییر دهند.
 
این مقام مسئول ادامه داد: ظرفیت سیستان و بلوچستان در تجارت و تنظیم بازار کشور بسیار زیاد است و امیدواریم  از این قابلیت ویژه استان استفاده شود.
 
حذف قوانین محدودکننده و انحصارگرایانه موثر در رونق واردات از بازارچه های مرزی
 
مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان عنوان کرد: در صورتی که قوانین محدودکننده و انحصارگرایانه وضع شده از بازارچه های مرزی حذف شود، می توان از محل ارز صادرکنندگان بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان گوشت، برنج و دیگر اقلام مورد نیاز حتی واردات خودرو را هم انجام داد.
 
میر اظهار کرد: بدین روش ضمن افزایش صادرات غیرنفتی بازارهای هدف بسیاری نیز مملو از کالاهای ایرانی خواهد شد و علاوه بر اشتغال بسیاری از مردم در داخل کشور، نیاز نیست ارز حاصل از فروش نفت و ... را در اختیار تعداد محدودی قرار دهیم تا واردات انجام دهند.
 
مدیر بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان گفت: در حال حاضر ارز به صورت ناقص تحویل بانک مرکزی می شود و از آن جا بعضا برای واردات اقلام غیرضروری اختصاص پیدا می‌کند.
 
میر بیان کرد: واردات میوه از بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان تجربه موفقی بود که می توان آن را به دیگر کالاهای ضروری از جمله گوشت و برنج هم تعمیم داد و انحصار ارزی ایجاد شده در تهران شکسته می شود.

انتهای پیام/ 
https://www.asrehamoon.ir/vdciquazqt1a552.cbct.html
نام شما
آدرس ايميل شما