تاریخ انتشار :يکشنبه ۳۰ دی ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۱۰
باوجوداینکه سیستان و بلوچستان مهد پرورش شتر در ایران است اما این حیوان با ارزش همه‌ساله موجب بروز حوادث ناگوار و اتفاقات تلخی در این استان می‌شود.
سیستان وبلوچستان قطب پرورش شتر در کشور/ گنج کویر، عامل وقوع ‏تصادفات خونین!
به گزارش عصرهامون، خشک‌سالی‌های چند سال اخیر در سیستان و بلوچستان موجب شده تا بسیاری از باغات و زمین‌های کشاورزی این استان خشک‌شده و حتی دیگر دامداری که درگذشته نه‌چندان دور یکی از مشاغل مهم در تمامی شهرستان‌های سیستان و بلوچستان بود نیز تقریباً یا به‌صورت کامل نابودشده و یا بسیار کاهش‌یافته است.

در این میان هم‌زمان با آغاز خشک‌سالی‌ها در سیستان و بلوچستان پای حیوانی جان‌سخت به این استان باز شد، شتر که از گذشته دور در آب‌وهوای خشن و بیابانی جنوب سیستان و بلوچستان توانسته بود جای پای خود را محکم کرده و به‌عنوان حیوانی باارزش به جایگاه خوبی در میان مردم دست پیداکرده و از مراسمات جشن و عروسی تا مسابقات و بازی‌های محلی حضوری چشمگیر پیداکرده بود توانست در خشک‌سالی طولانی این استان نیز دوام بیاورد و روزبه‌روز بر تعدادش افزوده شود.

استفاده‌های مثبتی که مردم استان از این حیوان باارزش می‌کردند موجب شد تا روزبه‌روز بر تعداد گله های موجود افزوده شود به‌گونه‌ای که در حال حاضر بیش از نیمی از شترهای موجود در کشور در این استان بوده و سیستان و بلوچستان به مهد پرورش این حیوان باارزش تبدیل‌شده است.

نیاز کم به آب و غذا، باربری و استقامت زیاد در برابر آب‌وهوای خشن در کنار تولید گوشت، شیر، پشم و پوست شتر موجب شده تا شاهد حضور این حیوان در جای‌جای استان باشیم به‌گونه‌ای که امروزه در هر شهر و دیار می‌توان تعدادی شتر را یافت که در بیابان به چرا مشغول هستند.
 
شترهای رهاشده عامل تصادفات جاده‌ای
به‌طورکلی شترها در شب جذب نور خودروهای عبوری شده و به ناگاه در جاده ظاهر می‌شوند و یا بی توجه به عبور و مرور ماشین ها در وسط جاده توقف میکنند هرچند اگر روز باشد که امکان دیدن شترها برای رانندگان راحت تر است اما بیشتر تصادف ها با شتر در شب رخ می دهد زیرا از یک طرف شترها مکانی راحت تر از آسفالت جاده برای استراحت پیدا نمی کنند و از سوی دیگر راننده تنها در فاصله چند متری متوجه وجود شتر در جاده می شود و زمان کافی برای کنترل خودرو ندارد.
 

 
حضور حیوانات رهاشده در بیابان های استان موجب تصادفات خونباری در سیستان و بلوچستان می شود تاجایی که هر ماه شاهد چند حادثه تلخ در هستیم به‌گونه‌ای که چندی پیش مدیر کل راه و شهرسازی جنوب سیستان و بلوچستان با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 73 هزار نفر شتر در استان وجود دارد، اظهار کرد: متاسفانه رها سازی این حیوانات در حاشیه جاده ها استان موجب شده تا هر چند روز شاهد تصادفات مرگبار در جنوب این استان باشیم و خسارات جانی و مالی زیادی بر مردم تحمیل شود.

وی افزود: برای جلوگیری از ورود شترهای رهاشده به جادهای استان اقدام به حفر راهبند کرده ایم که هنوز هم در حال اجراست.
 
از شیر شتر تا تامین گوشت قرمز کشور
حسین سرابندی چندی پیش با تاکید بر اینکه پرورش شتر در جنوب سیستان و بلوچستان موجب اشتغال زائی برای مردم منطقه می شود، اظهار داشت: با توجه به ظرفیت بالای سیستان و بلوچستان در پرورش شتر و خشکسالی های چند دهه اخیر در این منطقه و همچنین وجود نیمی از شترهای کشور در این استان مرزی لزوم توجه ویژه به برنامه پرورش شتر به خصوص پرورش شتر شیری را در دستور کار قرار دادیم و در همین راستا نیز توانستیم از ابتدای سال جاری  تاکنون ۱۴ واحد سنتی پرورش شتر شیری با ظرفیت ۲ هزار و ۸۰۰ نفر شتر در استان راه اندازی کنیم که می تواند تامین کننده نیاز منطقه باشد.

وی افزود: به‌طورکلی شیر و گوشت شتر دارای فواید بسیاری است با ایجاد ظرفیت های جدید و افزایش تولید شیر و گوشت شتر به روش های پیشرفته و ورود به عرصه های نیمه صنعتی موجب شده تا شرایط لازم برای ایجاد واحدهای کاملا صنعتی برای  شیردوش و شیر سرد کن انجام شود.

معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی سیستان و بلوچستان با تاکید بر اینکه باید اقدامات برای واردات شتر های پرشیر انجام شود، بیان کرد: در حال حاضر زمینه برای واردات شترهای پر شیر انجام گرفته و همچنین زمینه فرآوری و بسته بندی شیر و گوشت شتر بیش از پیش فراهم شود تا بتوانیم یکی از تولیدکنندگان اصلی شیر و گوشت شتر در کشور باشیم.
 

وی در ادامه با اشاره به اینکه در حال حاضر جمعیتی بیش از ۷۵ هزارنفر شتر در سیستان و بلوچستان وجود دارد، خاطرنشان کرد: سیستان و بلوچستان مهد پرورش شتر در کشور است به‌گونه‌ای که در حال حاضر نیمی از کل جمعیت این حیوان در این استان جای گرفته اند.

وی اذعان کرد: در حال حاضر چیزی در حدود ۵۳ واحد پرورش شتر شیری کوچک روستایی در سطح استان مشغول به فعالیت هستند که با ظرفیت ۹۰۰ نفر شتر برای بسیاری از مردم ایجاد اشتغال کرده اند همچنین در سیستان و بلوچستان ۵ واحد پرواربندی صنعتی شتر در کنار۱۳واحد پرواربندی کوچک روستایی با ظرفیت هزار ۱۰۰ نفر شتر مشغول به کار بوده و اقدام به پرورش شتر می کنند.

ایرانشهر در جایگاه اول پرورش شتر در استان
مجید فیاضی نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با تاکید بر اینکه گوشت و شیر شترهای بومی استان مورد توجه زیادی هستند، اظهار کرد: متاسفانه هیچ نظارتی بر روی شترهای قاچاق شده وجود ندارد اما حیوانات بومی استان کاملا از نظر بهداشتی تایید شده هستند و با توجه به آب‌وهوای خاص سیستان و بلوچستان کیفیت گوشت و شیرآنها نیز بالاست.

وی افزود: به‌طورکلی در بسیاری از شهرستان های استان می توانیم پرورش شتر را ببینیم اما در ایرانشهر به دلیل آب‌وهوای مطبوع و همچنین وجود علوفه فراوان، پرورش شتر بیش از دیگر مناطق مورد توجه قرار گرفته که این خود موجب ایجاد اشتغال برای ساکنین منطقه می شود.

مدیر جهاد کشاورزی ایرانشهر با اشاره به اینکه در حال حاضر بیش از 750 نفر در سطح این شهرستان به کار پرورش شتر مشغول هستند، بیان کرد: پرورش شتر در فضای مشخص و به دور از عبور و مرور لوازم نقلیه هیچ گونه مشکلی ندارد اما رها سازی این حیوانات در بیابان ها موجب بروز خسارات جبران ناپذیری به محیط زیست و بروز تصادفات خونین در منطقه می شود.
 
 

شترهای رهاشده در دریاچه هامون موجب تخریب محیط زیست می‌شوند
رئیس سازمان تحقیقات کشاورزی زابل نیز در گفت و گو با خبرنگار عصرهامون، با اشاره به اینکه پرورش شتر به این صورت در منطقه سیستان فاجعه بار است، اظهار کرد: در حال حاضر دشت سیستان پر شده از شترهایی که رها سازی شده و اندک پوشش گیاهی برجا مانده را نیز درو می کنند.

وی افزود: بسیاری از این گرد و خاک هایی که با اندک بادی به هوا بر میخیزد در سال های گذشته توسط همین پوشش اندک گیاهی تثبیت می شد اما با نابودی این مراتع دیگر چیزی برای جلوگیری از باد و ریزگردها وجود نخواهد داشت.

اکبری مقدم با تاکید بر اینکه بستر دریاچه هامون بهشت کشاورزی است، بیان کرد: شاید کسی نداند اما ساکنین این دیار به خوبی می دانند که محیط مناسب بستر خشکیده دریاچه هامون بهترین نقطه برای رشد گیاهان است به‌گونه‌ای که با کمترین بارندگی شاهد سبز شدن علوفه در آن هستیم اما متاسفانه رها سازی شترها در این محل موجب نابودی این بهشت طبیعی می شود.
 
انتهای پیام/
 
 
 
https://www.asrehamoon.ir/vdcc1mqsm2bqxm8.ala2.html
نام شما
آدرس ايميل شما